Rzadki przypadek grzybiczego zapalenia wsierdzia na natywnej zastawce aortalnej u młodej kobiety - Piątek, Łukasz; Piątek, Karolina; Kurzawski, Jacek; Domagała, Szymon; Starzyk, Zbigniew; Pietrzyk, Edward (Medical Studies/Studia Medyczne, 2022)
Przedstawiamy niezwykły przypadek grzybiczego zapalenia wsierdzia na natywnej zastawce aortalnej u młodej otyłej kobiety. Nasza pacjentka przebyła zabieg chirurgii bariatrycznej powikłany serią miejscowych komplikacji, które były przyczyną kolejnych operacji oraz stosowania licznych antybiotyków. Sześć miesięcy później pacjentka została przyjęta do naszego ośrodka z objawami sepsy. W echokardiografii stwierdzono dużą zmianę guzowatą związaną z zastawką aortalną. Wykonano pilny zabieg kardiochirurgiczny – wycięto guza wraz z zastawką i wszczepiono protezę mechaniczną w ujście aortalne. W badaniach mikrobiologicznych guza i posiewów krwi potwierdzono zakażenie grzybicze (Candida albicans). Przez 4 tygodnie kontynuowano intensywne leczenie przeciwgrzybicze. Mimo to w trakcie hospitalizacji wystąpiły powikłania zatorowe w ośrodkowym systemie nerwowym oraz oku. Ostatecznie pacjentka dobrze odpowiedziała na stosowane leczenie i została wypisana do domu w stanie dobrym. Nasz przypadek przedstawia wyjątkowo rzadką formę infekcji serca, niespodziewaną szczególnie u immunokompetentnych pacjentów. Łączymy ten stan z niekorzystnym przebiegiem wcześniej stosowanego leczenia bariatrycznego.