Mechanizmy stresu oksydacyjnego jako potencjalne cele terapeutyczne w przewlekłej chorobie nerek - Dobrek, Łukasz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2022)
Przewlekła choroba nerek (PChN) to postępująca utrata funkcji nerek, prowadząca do rozwoju niewydolności nerek. Przewlekła choroba nerek stanowi obecnie narastający globalny problem zdrowotny, ponieważ jest następstwem powszechnie występujących chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze i cukrzyca, a także pierwotnych chorób nerek i dróg moczowych o różnej etiologii. Patogeneza PChN jest złożona, a wzajemnie podtrzymujące się lokalny stan zapalny i zwiększony stres oksydacyjny w tkankach nerek również odgrywają istotną rolę w opisie patofizjologicznym PChN. W związku z tym podejmowane są próby modulacji farmakologicznej tych ważnych szlaków patofizjologicznych. W artykule przedstawiono zarys etiopatogenezy stresu oksydacyjnego w przebiegu PChN oraz pokrótce wymieniono badania nad nowymi związkami o spodziewanym działaniu łagodzącym wspomniane zaburzenie w wyniku ich ingerencji w patomechanizmy stresu oksydacyjnego (inhibitory oksydazy ksantynowej, inhibitory oksydazy fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego, inhibitory kinazy białkowej C, inhibitory transformującego czynnika wzrostu  lub aktywatory szlaków zależnych od czynnika transkrypcyjnego Nrf2).