Zastosowanie refleksyjnej mikroskopii konfokalnej w diagnostyce pęcherzycy zwykłej i pęcherzycy liściastej - Kurzeja, Marta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Refleksyjna mikroskopia konfokalna jest nieinwazyjną metodą diagnostyczną umożliwiającą wizualizację tkanek w czasie rzeczywistym. Pęcherzyca jest przewlekłą autoimmunizacyjną chorobą skóry przebiegającą z tworzeniem się śródnaskórkowych pęcherzy w wyniku akantolizy, czyli utraty łączności pomiędzy komórkami naskórka. W niniejszej pracy został dokonany systematyczny przegląd pismiennictwa dotyczącego zastosowania refleksyjnej mikroskopii konfokalnej w diagnostyce pęcherzyc. Refleksyjna mikroskopia konfokalna umożliwia identyfikację śródnaskórkowych, akantolitycznych pęcherzy u pacjentów z pęcherzycą zwykłą i liściastą. Metoda ta pozwala także na ustalenie dokładnej lokalizacji pęcherzy: w pęcherzycy zwykłej w warstwie kolczystej, a w pęcherzycy liściastej w warstwie ziarnistej. Na tej podstawie można nieinwazyjnie ustalić wstępne rozpoznanie pęcherzycy i odróżnić pęcherzycę zwykłą od liściastej.