Zakażenia układu moczowego w opiece paliatywnej - Toczek-Wasiak, Agnieszka; Salata, Bartłomiej; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Zakażenia układu moczowego należą do jednych z najczęściej występujących chorób infekcyjnych. Pacjenci objęci opieką paliatywną są obarczeni zwiększonym ryzykiem pojawienia się tej choroby. Objawy zakażenia mogą być uciążliwe i znacząco wpływają na jakość życia chorych. Obraz kliniczny może być bardzo zróżnicowany. Dominują zakażenia powikłane. Do rozpoznania niezbędny jest wywiad lekarski, badanie fizykalne i badania dodatkowe. Złotym standardem jest posiew moczu. Podstawą leczenia jest usunięcie czynników modyfikowalnych i antybiotykoterapia celowana. Po wdrożeniu leczenia złagodzenie objawów towarzyszących zakażeniu uzyska 60–90% chorych z zaawansowaną chorobą nowotworową. W każdym przypadku należy rozważyć potencjalne korzyści i ryzyko z zastosowania terapii przeciwdrobnoustrojowej.