Poradnia Medycyny Paliatywnej i Leczenia Wspomagającego – innowacyjne spojrzenie na specjalistyczną ambulatoryjną opiekę paliatywną. Standardy Organizacyjne Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Graczyk, Michał; Kazimierczak, Dorota (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
W ramach prac nad standardami organizacyjnymi w opiece paliatywnej Zespół ds. standardów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej proponuje innowacyjny model ambulatoryjnej opieki paliatywnej pod postacią Poradni Medycyny Paliatywnej i Leczenia Wspomagającego. Taki model organizacyjny jest odpowiedzią na zwiększające się zapotrzebowanie na świadczenia w zakresie opieki paliatywnej zarówno wśród pacjentów z nowotworami włączonych do opieki paliatywnej na wcześniejszych etapach choroby i pozostających równolegle pod opieką onkologiczną, jaki i pacjentów z innymi postępującymi zagrażającymi życiu chorobami nie spełniających obecnie kryteriów do objęcia opieką paliatywna według Rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia w sprawie świadczeń gwarantowanych w dziedzinie opieki paliatywnej i hospicyjnej. W dokumencie przedstawiono schemat organizacyjny poradni, wymogi dotyczące kwalifikacji personelu, zakresu udzielanych świadczeń, procedury wykonywane w poradni, warunki udzielania wizyt domowych.