Opieka paliatywna w Australii i Kanadzie - Czarkowski, Wiktor Maria; Agnieszka Kmita, Dominika; Janecki, Marcin (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Opieka paliatywna świadczona w Australii i Kanadzie należy do najlepiej zorganizowanych na świecie. W obu krajach jest bardzo podobna struktura systemu polityki zdrowotnej. Ze względu na dostrzeżone przez organizacje rządowe obu państw nierówności w dostępie do świadczeń z zakresu medycyny paliatywnej powstały w ostatnim czasie ogólnonarodowe wytyczne mające na celu podwyższenie jej standardów. Zakłada się skoncentrowanie opieki na pacjencie (zgodnej z jego wolą i światopoglądem), objęcie pomocą osób bliskich, uznanie śmierci jako nieodzownej części życia, zapewnienie adekwatnej terapii grupom społecznym, które nie były dotychczas traktowane z odpowiednią troską (ze szczególnym uwzględnieniem rdzennych mieszkańców obu państw) oraz zwiększenie dostępności do opieki paliatywnej świadczonej w warunkach domowych. W obu krajach zauważono, że nie ma wystarczającej liczby specjalistów z zakresu medycyny paliatywnej, dlatego postanowiono wprowadzić szkolenia tak, aby lekarze innych specjalności byli w stanie zapewnić podstawową pomoc z zakresu medycyny końca życia. Proces wdrażania wytycznych w obu krajach ma być nadzorowany przez specjalnie wyznaczone w tym celu organizacje rządowe.