Opieka paliatywna w Irlandii - Agnieszka Kmita, Dominika; Czarkowski, Wiktor Maria; Janecki, Marcin (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2022)
Starzejące się społeczeństwo, współistniejąca wielochorobowość oraz wzrost umieralności generują w Irlandii zwiększone zapotrzebowanie na świadczenia z zakresu opieki paliatywnej. Jest ona dedykowana zarówno pacjentom w stanie terminalnym, jak i leczonym z powodu chorób przewlekłych. Przez wzgląd na wielokulturowość dąży się, aby dostęp do pomocy był równy oraz uwzględniał różnice międzyludzkie. Ideą tego artykułu jest przybliżenie struktury opieki paliatywnej w Irlandii z wyszczególnieniem sposobów jej udzielania, celów, monitorowania rozwoju oraz źródeł finansowania. Podstawę opisywanego zagadnienia stanowi wydany w 2019 r. przez Zarząd Służby Zdrowia (Health Service Executive – HSE) dokument Adult Palliative Care Services, Model of Care for Ireland. Głównym założeniem opieki paliatywnej w Irlandii jest łatwy dostęp do poprawiających jakość życia oraz dostosowanych do potrzeb pacjenta świadczeń. Jego realizacja oparta została na ośmiu fundamentach, wśród których uwzględnia się planowanie opieki, wsparcie dla opiekunów, zintegrowanie opieki zdrowotnej, szkolenia specjalistyczne, systemy informacji o pacjentach oraz ocenę jakości podejmowanych działań, dalsze badania i innowacje. Dostępne informacje pozwalają wnioskować, że opieka paliatywna na terenie Irlandii utrzymuje się na wysokim poziomie i nieustannie się rozwija. Współpraca wielu organizacji, wdrażanie nowych projektów oraz odpowiednio skoordynowane działania zorientowane na dobro pacjenta pozwalają Irlandii cieszyć się jednym z najlepszych systemów opieki paliatywnej na świecie.