Zogniskowane pole elektromagnetyczne o wysokiej intensywnoœci – zastosowanie w medycynie estetycznej - Leonik, Szymon; Smoczok, Michał; Sazanów-Lubelski, Jakub; Bergler-Czop, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Zogniskowane pole elektromagnetyczne o wysokiej intensywności jest jedną z pięciu nieinwazyjnych metod modelowania sylwetki, która została zaaprobowana przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków. W związku ze wzrostem oczekiwań rynku komercyjnego popularność tej metody stale rośnie. Technologia oparta jest na stymulacji elektromagnetycznej, która powoduje depolaryzację neuronów ruchowych, a także skurcz mięśnia poddawanego zabiegowi. Dotychczas jest to jedyna metoda, która bezpośrednio stymuluje mięśnie. W niniejszym manuskrypcie przeanalizowano najnowszą literaturę przedmiotu w zakresie medycyny estetycznej. Na tej podstawie przedstawiono przebieg procedury z zastosowaniem zogniskowanego pola elektromagnetycznego o wysokiej intensywności i prawdopodobne efekty terapii, a także profil pacjenta i stopień zadowolenia z zabiegu.