Zastosowanie laserów w dermatologii. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Część II. Leczenie zmian naczyniowych - Kwiek, Bartłomiej; Walecka, Irena; Kaszuba, Andrzej; Borzęcki, Adam; Warszawik-Hendzel, Olga; Ambroziak, Marcin; Lesiak, Aleksandra; Narbutt, Joanna; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka; Owczarek, Witold; Pytrus, Barbara; Zegarska, Barbara; et al. (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2022)
Laseroterapia jest jedną z istotnych gałęzi dermatologii. Część 2 rekomendacji Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego dotyczy zastosowania laserów w leczeniu zmian naczyniowych. Omówiono między innymi zasady stosowania laserów w trądziku różowatym, teleangiektazjach i naczyniakach gwiaździstych. Zwrócono uwagę, że istotnym czynnikiem przesądzającym o skuteczności i bezpieczeństwie leczenia jest dobrze zebrany wywiad lekarski, właściwe rozpoznanie i wybór odpowiedniego urządzenia laserowego.