Nieswoista stymulacja odporności w leczeniu i zapobieganiu infekcjom wirusowym – nowości 2022 - Feleszko, Wojciech (Lekarz POZ, 2022)
Pandemia koronawirusa spowodowała zainteresowanie metodami nieswoistej stymulacji odporności, a dane epidemiologiczne wykazujące niski poziom zachorowań lub bezobjawowy przebieg zakażenia wśród dzieci w wieku przedszkolnym wskazują na możliwości, jakie daje trenowana odporność śluzówkowa w ochronie przed wirusami oddechowymi. W minionym roku ukazało się wiele publikacji z zastosowaniem lizatów bakteryjnych, czyli preparatów immunostymulujących, zawierających fragmenty drobnoustrojów. W badaniach in vitro wykazano działanie immunostymulujące i ochronne lizatów bakteryjnych (w tym OM-85) wobec śluzówki układu oddechowego. Działanie tych leków miało dodatkowy korzystny efekt polegający na zmniejszeniu antybiotykoterapii stosowanej w zakażeniach układu oddechowego. Okres pandemii zaowocował ogromną aktywnością naukową w zakresie możliwych strategii immunomodulacyjnych w odniesieniu do wirusów oddechowych. Znaczący efekt prewencyjny i przeciwwirusowy przypisuje się stymulacji z użyciem antygenów bakteryjnych przyjmowanych drogą doustną (lizatów bakteryjnych).