Zastosowanie Lactiplantibacillus plantarum 299v w prewencji zakażenia Clostridioides difficile - Lewandowski, Konrad; Szczubełek, Martyna; Tulewicz-Marti, Edyta; Kaniewska, Magdalena; Rydzewska, Grażyna (Lekarz POZ, 2022)
Narastający wzrost zachorowań oraz nawrotów infekcji Clostridioides difficile pozostaje palącym problemem współczesnej medycyny, nie tylko z uwagi na stale rosnące koszty związane z opieką medyczną, ale zwłaszcza na ich możliwy ciężki przebieg kliniczny. W dobie pandemii COVID-19 doszło do zwiększenia częstości tej infekcji, co jest wiązane głównie z zaburzeniem mikrobioty jelitowej, wywołanym powszechnym stosowaniem antybiotyków i przedłużającymi się hospitalizacjami. Modyfikacja mikrobioty jelitowej wydaje się szansą na profilaktykę zachorowań i nawrotów. Mimo obecności sprzecznych zaleceń różnych towarzystw dotyczących zastosowania interwencji probiotycznej w celu ograniczenia zakażeń Clostridioides difficile istnieją dowody potwierdzające jej skuteczność w ograniczeniu zakażeń. Jednym ze szczepów, które mają potwierdzoną skuteczność w zmniejszaniu częstości tego zakażenia, jest Lactiplantibacillus plantarum 299v (wcześniej Lactobacillus plantarum 299v). W poniższym artykule dokonano przeglądu badań potwierdzających jego antagonistyczny wpływ na Clostridioides difficile.