Działalność Stowarzyszenia „Aktywnie Przeciwko Depresji” a zmiany postaw społecznych wobec osób chorujących psychicznie - Chatizow, Joanna (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2022)
„Wariat”, „czubek”, „świr”, „szajbus”, „wyrzutek społeczeństwa” lub też „niebezpieczny dla otoczenia”, „niepoczytalny”, „nieodpowiedzialny” – to tylko niektóre określenia, jakimi Polacy nazywali osoby chorujące psychicznie w latach 90. XX w. [1]. Dla 76% polskiego społeczeństwa choroba psychiczna była problemem wstydliwym, który zazwyczaj ukrywano przed innymi ludźmi [2]. W tamtym okresie dużym problemem społecznym pozostawała stygmatyzacja i wykluczenie społeczne osób chorujących psychicznie, zachodziła więc potrzeba szeroko pojętej edukacji społecznej nie tylko poprzez przekazywanie podstawowej wiedzy z zakresu psychopatologii, ale również poprzez próby odwoływania się do potrzeby empatii oraz konieczności respektowania społecznych norm równości [3]. Mając na uwadze m.in. powyższe cele, z inicjatywy osób związanych zawodowo ze zdrowiem psychicznym, zwłaszcza ówczesnego przewodniczącego ds. Walki z Depresją przy Ministrze Zdrowia dr. n. med. Dariusza Wasilewskiego, 27 listopada 2003 r. zostało zarejestrowane Stowarzyszenie „Aktywnie Przeciwko Depresji” (SAPD) [4]. Stowarzyszenie to jest organizacją pozarządową (NGO), spełniającą warunki organizacji pożytku publicznego, nieprowadzącą działalności gospodarczej, utrzymującą się wyłącznie ze składek członkowskich, subwencji, dotacji, darowizn oraz działalności statutowej.