Diplopia in a patient with Satoyoshi syndrome and mitochondrial myopathy - Jagiełło-Roszkowska, Ewelina; Białas-Niedziela, Dorota; Turczyńska, Monika; Brydak-Godowska, Joanna; Waśkiel-Burnat, Anna; Rudnicka, Lidia; Kęcik, Dariusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
W pracy przedstawiono przypadek 42-letniej kobiety, która zgłosiła się do Poradni Strabologicznej w 2017 roku z powodu dwojenia. Dolegliwości w postaci zamazywania się obrazu i diplopii o zmiennym nasileniu pojawiły się u chorej w 2006 roku. W wywiadzie pacjentka podała przebycie bezobjawowo zapalenia naczyń siatkówki oka lewego. Ze względu na dolegliwości ogólne była diagnozowana na oddziałach neurologii, dermatologii i kardiologii. Na podstawie objawów klinicznych i wykonanych badań dodatkowych u chorej rozpoznano zespół Satoyoshi, a w kolejnych latach również miopatię mitochondrialną.