Nadciśnienie wewnątrzgałkowe związane z torbielowatością ciała rzęskowego i tęczówki pseudoplateau iris – opis przypadku - Modrzejewska, Monika; Cyrankiewicz, Joanna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2022)
Torbiele tęczówki i ciała rzęskowego stanowią istotny problem diagnostyczny, są trudne do zdiagnozowania w rutynowym badaniu, w lampie szczelinowej lub gonioskopii. W celu ustalenia rozpoznania niezbędne jest przeprowadzenie badania ultrabiomikroskopowego, które nie jest powszechnie dostępne, jednak tylko to badanie pozwala ocenić anatomiczne relacje uwidocznionych struktur gałki ocznej. Rozpoznanie nadciśnienia wewnątrzgałkowego oraz pseudoplateau iris, wtórnych do torbieli tęczówkowo-rzęskowych, z powodu rzadkich możliwości wykonania pełnej diagnostyki mogą stanowić prawdziwe wyzwanie dla okulisty. Dlatego autorzy tego artykułu przedstawiają rzadki przypadek pacjenta z obustronną pseudoplateau iris i nadciśnieniem wewnątrzgałkowym związanymi z torbielowatością tęczówki i ciała rzęskowego. Jednocześnie dokonano przeglądu różnych form terapii regulujących poziom ciśnienia wewnątrzgałkowego, które są zalecane w prowadzeniu leczenia.