Rak kolczystokomórkowy powieki dolnej penetrujący do oczodołu – opis przypadku - Skowrońska, Nina; Szumiński, Michał; Bakunowicz-Łazarczyk, Alina; Pawłowski, Przemysław; Tomaszewski, Bożydar (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku raka kolczystokomórkowego u 86-letniej pacjentki, która trafiła do szpitala z powodu dolegliwości bólowych spowodowanych obecnością guza powieki dolnej oka prawego. Wykonano podstawowe badania okulistyczne oraz badanie tomografii komputerowej oczodołów. Zmianę usunięto chirurgicznie i opracowano histologicznie. Badanie ostrości wzroku wykazało światłopoczucie w oku prawym. Ostrość wzroku oka lewego wynosiła 0,1. W badaniu okulistycznym stwierdzono łzawienie oka prawego, bakteryjne zapalenie worka spojówkowego, unaczynione bielmo rogówki oraz twardą, ubarwioną i unaczynioną masę, która wychodziła ze spojówki powieki dolnej i przenikała do oczodołu prawego. Badanie histopatologiczne wykazało obecność komórek raka koczystokomórkowego. Podstawą postawienia dokładnej diagnozy i wyboru właściwego leczenia guza złośliwego powieki zawsze musi być badanie histopatologiczne. W przypadku, kiedy zmiany wywołane przez raka kolczystokomórkowego są rozległe, konieczne jest ich chirurgiczne usunięcie z włączeniem radioterapii.