Obraz kliniczny wieloogniskowego zapalenia naczyniówki i siatkówki w przebiegu gruźlicy – opis przypadku - Turno-Kręcicka, Anna; Zatoński, Tomasz; Jabłonka-Strom, Agnieszka; Kręcicki, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Prezentujemy przypadek kliniczny wieloogniskowego zapalenia naczyniówki i siatkówki w przebiegu gruźlicy. Dwudziestoletnia kobieta została przyjęta do kliniki otolaryngologii z powodu powiększenia węzłów chłonnych szyi, ropnej anginy opornej na antybiotykoterapię i guza nosogardła. Biopsja węzłów chłonnych i guza nosogardła wykazała ziarninę z obecnością bakterii Gramm+. W badaniu reakcji łańcuchowej polimerazy potwierdzono DNA Mycobacterium tuberculosis.