Wytrzeszcz gałki ocznej jako pierwszy objaw rozsianej postaci raka drobnokomórkowego płuc - Obuchowska, Iwona; Mariak, Zofia; Pawluczuk, Barbara (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Rak drobnokomórkowy płuc charakteryzuje się szybkim wzrostem i wczesnym tworzeniem przerzutów. Zmiany wtórne najczęściej umiejscawiają się w: nadnerczach, mózgu, wątrobie oraz w układzie kostnym. Już podczas wstępnego rozpoznania raka drobnokomórkowego płuc przerzuty ma nawet 70% pacjentów. Zmiany przerzutowe do oczodołu i gałki ocznej rozwijają się u około 0,7–12% chorych. Przerzuty do oczodołu mogą manifestować się takimi objawami klinicznymi jak: wytrzeszcz, dwojenie, ból oka, ograniczenie ruchomości gałki ocznej, zamglone widzenie, obrzęk powiek, przekrwienie i obrzęk spojówki, wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego oraz obrzęk tarczy nerwu wzrokowego. Przedstawiamy rzadki przypadek wytrzeszczu gałki ocznej, który jest pierwszym objawem zmiany przerzutowej raka drobnokomórkowego płuc do oczodołu.