Zastosowanie optycznej tomografii komputerowej w monitorowaniu fałdów naczyniówki po chirurgicznym usunięciu śluzaka sitowia - Zubilewicz, Anna; Dolar-Szczasny, Joanna; Rakowska, Ewa; Mackiewicz, Jerzy (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Fałdy naczyniówki mogą współistnieć ze zmianami patologicznymi w obrębie oczodołu. Badanie optycznej tomografii komputerowej jest pomocne w diagnostyce i monitorowaniu fałdów. Przedstawiony poniżej przypadek śluzaka sitowia, w przebiegu którego doszło do powstania fałdów naczyniówki, dokumentuje zmiany, jakie zaszły po usunięciu guza. Opis przypadku: do naszej kliniki zgłosiła się 45-letnia kobieta z powodu stopniowo pogarszającego się widzenia okiem prawym. Ostrość wzroku oka prawego wynosiła 0,5, oka lewego 1,0. Ciśnienie wewnątrzgałkowe w obojgu oczach było w granicach normy. W badaniu dna oka prawego stwierdzono w tylnym biegunie obecność fałdów naczyniówki. Przedni odcinek oka prawego był prawidłowy. W oku lewym nie stwierdzono zmian patologicznych. W badaniu tomografii komputerowej oczodołów uwidoczniono po prawej stronie sitowia gładko obrysowany guz. Chirurgicznie usunięto tę zmianę, a wynik badania histopatologicznego potwierdził śluzakową naturę guza. Po zabiegu ostrość wzroku oka prawego poprawiła się do 0,6, a badanie optycznej tomografii komputerowej wykonane 3 miesiące po operacji uwidoczniło prawidłowy profil siatkówki w tylnym biegunie. Wnioski: fałdy naczyniówki spowodowane obecnością zmian patologicznych w obrębie oczodołu stopniowo cofają się po usunięciu przyczyny. Badanie optycznej tomografii komputerowej jest bardzo pomocne w dokumentowaniu tych zmian.