Przypadek równoczesnego występowania wrodzonego rozwarstwienia siatkówki sprzężonego z chromosomem X – w jednym oku, i błony podsiatkówkowej – w drugim oku, u dwóch członków tej samej rodziny - Siwińska, Magdalena; Michalewski, Janusz; Cisiecki, Sławomir; Nawrocki, Jerzy; Michalewska, Zofia (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Wieloletnia obserwacja wrodzonego rozwarstwienia siatkówki sprzężonego z chromosomem X i współistniejącego z neowaskularyzacją naczyniówkową, u dwóch braci. Opis przypadku: mężczyzna (lat 27) zgłosił się na badanie z powodu nagłego pogorszenia widzenia w jednym oku. U brata pacjenta stwierdzono podobne objawy. U obu pacjentów przeprowadzono badanie okulistyczne oraz badania obrazowe (angiografię fluoresceinową i optyczną koherentną tomografię). Wyniki: rozpoznanie postawiono na podstawie obrazu klinicznego i wykonanych badań. Wnioski: opisany przypadek jest nietypowy. Obecny poziom wiedzy nie pozwala na opracowanie skutecznej metody leczenia opisywanego schorzenia.