Rola krążących komórek progenitorowych śródbłonka w rozwoju chorób naczyniowych siatkówki - Machalińska, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Liczne badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazały, że istotną rolę w patogenezie schorzeń o podłożu naczyniowym pełnią krążące komórki progenitorowe śródbłonka. Wiele doniesień wskazuje, że w odpowiedzi na lokalne niedokrwienie tkanek komórki te mogą być uwalniane ze szpiku kostnego do krwiobiegu i brać udział w procesach nowotwórstwa naczyniowego. Wyniki badań doświadczalnych wykazały, że komórki progenitorowe śródbłonka inkorporują zarówno do nowo powstających, jak i uszkodzonych naczyń siatkówki i naczyniówki oka. W pracy omówiono zależności między rozwojem chorób naczyniowych siatkówki oka a migracją komórek progenitorowych śródbłonka w aspekcie ogólnoustrojowym. Zrozumienie mechanizmów patofizjologicznych odpowiedzialnych za tworzenie się patologicznych naczyń na obszarze siatkówki i naczyniówki może odegrać istotną rolę w zidentyfikowaniu bardziej skutecznych niż dostępne obecnie metod leczenia i prewencji wielu schorzeń siatkówki.