Sprawozdanie z III Międzynarodowego Forum Chirurgii Okulistycznej, Katowice 12.–13.04.2013 - Romaniuk, Dorota; Dorecka, Mariola (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
W dniach 12–13 kwietnia br. w Katowicach odbyło się III Międzynarodowe Forum Chirurgii Okulistycznej, zorganizowane przez prof. Wandę Romaniuk, kierownika Katedry i Kliniki Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Forum zgromadziło wybitnych specjalistów z kraju i zagranicy, uczestniczyło w nim ponad 400 osób. Głównymi tematami Forum były: chirurgia jaskry, zaćmy oraz chirurgia refrakcyjna, a także zabiegi witreoretinalne i chirurgia w okulistyce dziecięcej. Wykładowcami byli m.in.: prof. Matthias Grieshaber (Bazylea, Szwajcaria), prof. Eytan Blumenthal (Jerozolima, Izrael), prof. Paul Harasymowycz (Montreal, Kanada), prof. Cesare Forlini (Ravenna, Włochy), prof. Klaus-Peter Boergen (Monachium, Niemcy), prof. Sundharam Natarajan i prof. Dhramendra Nath (Indie), prof. Oliver Findl (Wiedeń, Austria), dr Ingrid Kane i dr James M. Chakales (USA) oraz prof. Athanasios Nikolakopoulos (Grecja).