Zastosowanie kliniczne probiotyku zawierającego szczep Lactobacillus paracasei CNCM I-1572 - Lewandowski, Konrad; Kaniewska, Magdalena; Szczubełek, Martyna; Tulewicz-Marti, Edyta; Rydzewska, Grażyna (Lekarz POZ, 2022)
Probiotyk Lactobacillus paracasei CNCM I-1572 z uwagi na zdolność do wytwarzania unikalnego egzopolisacharydu (EPS) pełni wiele różnych funkcji, jest bardzo odporny na czynniki zewnętrzne i szczególnie zdolny do interakcji z układem odpornościowym. Jako probiotyk charakteryzuje się wysoką przeżywalnością w przewodzie pokarmowym – jego korzystny wpływ utrzymuje się mimo zakończenia przyjmowania. Inne właściwości szczepu potwierdzone badaniami to działanie przeciwzapalne, immunostymulujące, modulujące mikrobiotę jelit czy wpływ na zwiększanie wytwarzania kwasu masłowego. Zastosowaniami, które szczególnie zasługują na podkreślenie, są: zespół jelita nadwrażliwego, zespół rozrostu mikrobioty jelita cienkiego oraz choroba uchyłkowa jelita grubego. Niektóre jego działania wydają się również bardzo obiecujące, m.in. poprawa tolerancji leczenia podczas eradykacji Helicobacter pylori oraz zmniejszenie stanu zapalnego w błonie śluzowej pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. W artykule dokonano przeglądu dostępnych badań dotyczących działania Lactobacillus paracasei CNCM I-1572.