Operacje zaćmy przez mikrocięcie rogówki – aktualny stan wiedzy - Wilczyński, Michał (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Standardowa fakoemulsyfikacja zaćmy jest obecnie wykonywana przez samozamykające się cięcie o szerokości od 2,2 do 2,8 mm. W ostatnich latach kolejnym ważnym osiągnięciem w minimalizacji cięcia operacyjnego było wprowadzenie fakoemulsyfikacji zaćmy przez mikrocięcie. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat technik operacji zaćmy przez mikrocięcie (C-MICS i B-MICS). Fakoemulsyfikacja przez mikrocięcie, wraz z implantacją soczewek wewnątrzgałkowych najnowszej generacji, stanowi istotny krok w ewolucji chirurgii zaćmy.