Leczenie pourazowych uszkodzeń tęczówki - Wilczyński, Michał; Owidzka, Marta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Leczenie pourazowych uszkodzeń tęczówki nadal stanowi istotny problem terapeutyczny. W zależności od etiologii uszkodzenia, jego wielkości czy lokalizacji, a także współistniejących defektów innych struktur gałki ocznej podejmowane są różne strategie terapeutyczne. Celem pracy było opisanie różnych uszkodzeń tęczówki oraz możliwości ich leczenia, a także przedstawienie dostępnych obecnie sposobów rekonstrukcji tęczówki. W przypadku nabytych uszkodzeń tęczówki mikrochirurdzy mają szeroki wybór opcji terapeutycznych. Każda z tych metod leczenia jest efektywna i bezpieczna. Należy jednak zdawać sobie sprawę z ograniczeń poszczególnych metod. Ponadto istotny jest właściwy dobór konkretnej strategii terapeutycznej do rodzaju defektu tęczówki, konieczne jest także uwzględnienie współistniejących uszkodzeń innych struktur gałki ocznej.