Walenty Hieronim Julian Kamocki (1858–1923) - Grzybowski, Andrzej; Kazało, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Walenty Kamocki (1858–1923), polski okulista, lekarz naczelny Instytutu Oftalmicznego w Warszawie. Z zamiłowania histolog, embriolog oraz patomorfolog. Opisał zmiany w warstwie barwnikowej tęczówki w przebiegu cukrzycy. Tematem pozostałych prac były zmiany zwyrodnieniowe spojówek, chirurgia zaćmy, odwarstwienia siatkówki oraz plastyka powiek, a także farmakologia i onkologia okulistyczna. Społecznik, członek wielu organizacji i stowarzyszeń naukowych. Odznaczony Orderem Polonia Restituta i Krzyżem Francuskiej Legii Honorowej.