Kronika nr 15 - Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2013)
Miło mi powiadomić Państwa, że dnia 26 czerwca 2013 roku dr hab. n. med. Robert Rejdak otrzymał z rąk Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego tytuł naukowy profesora nauk medycznych. Profesor dr hab. n. med. Robert Rejdak ukończył studia medyczne oraz uzyskał stopień doktora (2000 r.) i doktora habilitowanego (2009 r.) na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Od października 2011 roku jest kierownikiem Kliniki Okulistyki Ogólnej UM w Lublinie, natomiast od października 2004 roku – adiunktem w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN w Warszawie. Profesor Robert Rejdak wywodzi się z Katedry i Kliniki Okulistyki w Lublinie, tam odbywał staż specjalizacyjny w zakresie okulistyki pod kierunkiem prof. Jerzego Toczołowskiego, prof. Zbigniewa Zagórskiego oraz prof. Tomasza Żarnowskiego. Ponadto ukończył liczne staże i uzyskał stypendia zagraniczne, m.in. w Tybindze, Erlagen, Frankfurcie nad Menem i Bremie (Niemcy) oraz w Pizie i Ravennie (Włochy). Od wielu lat współpracuje ze światowej sławy okulistami: prof. Ebarhartem Zrennerem, prof. Anselmem Juenemannem, prof. Frankiem Kochem, dr. hab. Michaelem Kossem, dr. Cesare Forlinim i prof. Giuseppe Guarnaccia. Profesor specjalizuje się w zakresie chirurgii zaćmy, ciała szklistego i siatkówki oraz w chirurgicznym leczeniu urazów gałki ocznej.