Zespół Goldenhara – opis przypadku - Poppe, Ewa; Bandzul, Krzysztof; Komaszyło-Spalińska, Katarzyna; Florczyk, Bożena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Zespół Goldenhara jest bardzo rzadką, złożoną chorobą rozwojową, z charakterystyczną oczno-uszno-kręgową triadą nieprawidłowości. Zmiany okulistyczne to głównie małoocze lub bezocze, rzadziej szczelina powieki górnej oraz szczelina tarczy n. II. Celem doniesienia jest przedstawienie przypadku bezocza stwierdzonego u noworodka z fenotypem zespołu Goldenhara.