Zespół wysiękowy naczyniówki powikłany przednią niedokrwienną neuropatią nerwu wzrokowego oraz torbielowatym obrzękiem plamki - Kałużny, Jakub; Jaworowska-Cieślińska, Iwona; Sikorski, Bartosz; Marszałek, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
W pracy przedstawiono przypadek 28-letniego mężczyzny z obustronnym odłączeniem naczyniówki i surowiczym odwarstwieniem siatkówki, u którego rozpoznano idiopatyczny zespół wysiękowy naczyniówki. Leczenie operacyjne obejmowało obuocznie sklerektomię pod płatkiem twardówki, podczas reoperacji zaś – pełnościenną sklerektomię oka lewego. Uzyskano przyłożenie siatkówki w obojgu oczach i znaczącą poprawę widzenia. Trzy miesiące później doszło do powikłania w postaci przedniej niedokrwiennej neuropatii nerwu wzrokowego oka prawego. W oku lewym po fakoemulsyfikacji zaćmy rozwinął się przewlekły torbielowaty obrzęk plamki.