Objawy oczne towarzyszące klinicznie znaczącemu zwężeniu tętnicy szyjnej - Rozegnał-Madej, Agnieszka; Bielecka, Emilia; Święch-Zubilewicz, Anna; Żarnowski, Tomasz; Karakuła, Wacław; Zubilewicz, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie objawów ocznych towarzyszących zwężeniu tętnic szyjnych, ich patogenezy, możliwości diagnostycznych i terapeutycznych. Tętnice szyjne są główną drogą zaopatrującą w krew mózg i narząd wzroku. Klinicznie istotne zwężenie tętnic szyjnych głównie spowodowane jest zaawansowanym procesem miażdżycowym. Najczęściej spotykane objawy neurologiczne to przemijające objawy niedokrwienia mózgu, okulistyczne zaś to epizody nagłego, przejściowego zaniewidzenia. Pozostałe patologiczne zmiany oczne obejmują zatory i zakrzepy siatkówki, przednią niedokrwienną neuropatię nerwu wzrokowego, oczny zespół niedokrwienny lub jaskrę. Najgroźniejsze powikłania to udar niedokrwienny mózgu, utrata widzenia, a nawet śmierć chorego. Do podstawowych badań diagnostycznych należą: badanie kliniczne, USG Doppler tętnic szyjnych, angiografia rezonansu magnetycznego oraz angiografia naczyń siatkówki. W przypadku podejrzenia lub potwierdzenia znaczącego zwężenia tętnic szyjnych chorego należy niezwłocznie skierować do chirurga naczyniowego w celu wdrożenia odpowiedniego leczenia.