Kronika nr 11 (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Dnia 1.10.2011 r. funkcję Kierownika Kliniki Okulistyki Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie objął dr hab. n. med. Marek Rękas. Dr hab. Marek Rękas jest absolwentem Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi, którą ukończył w 1992 r. Od 2002 r. jest związany z Kliniką Okulistyczną WIM w Warszawie. Tu też rozwijał swoje umiejętności chirurgiczne z zakresu przedniego odcinka oka. Jego wczesne zainteresowania naukowe dotyczyły neurookulistyki, zaowocowały pracą doktorską na temat przydatności wybranych testów psychofizycznych w ocenie funkcji nerwu wzrokowego u chorych na stwardnienie rozsiane. Główną jego pasją jest leczenie chirurgiczne jaskry. Wyniki swoich badań przedstawiał na licznych zjazdach krajowych i zagranicznych. Tego tematu dotyczyła też praca habilitacyjna. Dr hab. M. Rękas wykorzystał fragmenty torebki przedniej soczewki jako śródtwardówkowego wszczepu w sklerektomii głębokiej. Według tego pomysłu przeprowadził 174 operacje, które udowodniły, że metoda ta jest bezpieczna i jednocześnie tania.