Prof. dr hab. n. med. Edward Lenkiewicz (1926–2011) - Dowgird, Maria (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Nazywaliśmy Go w Olsztynie Profesorem i nikt z okulistów i pacjentów okulistycznych nie miał wątpliwości, że mowa o Profesorze Edwardzie Lenkiewiczu. Prof. dr hab. n. med. Edward Lenkiewicz urodził się 7 czerwca 1926 r. w Białej Podlaskiej jako syn Edwarda i Anny z Domańskich. Świadectwo dojrzałości otrzymał w 1946 r. po ukończeniu Prywatnego Gimnazjum i Liceum im. Krzeczkowskiej w Lublinie. W tym samym roku podjął studia w Akademii Medycznej w Lublinie, które ukończył w 1952 r.