Gruźlica skóry powiek – opis przypadku - Wyrwicka, Anna; Minias, Radosław; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Gruźlica jest swoistą chorobą wywoływaną prątkiem gruźlicy. Mimo że klasyczne zmiany gruźlicze dotyczą zazwyczaj układu oddechowego, może ona obejmować praktycznie każdy narząd czy tkankę. Pozapłucna lokalizacja zmian gruźliczych jest nierzadko trudna do rozpoznania. Potwierdza to przedstawiony przypadek niezwykle rzadko występującej gruźlicy powiek przebiegający z ujemnym odczynem tuberkulinowym, którego obraz kliniczny przypominał rozrost raka podstawnokomórkowego.