Profilaktyka zmętnienia torebki tylnej soczewki w badaniach doświadczalnych - Łukaszewska-Smyk, Agnieszka; Kałużny, Józef (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
W pracach doświadczalnych nad profilaktyką PCO badano preparaty farmakologiczne hamujące proliferację komórek nabłonkowych lub powodujące ich śmierć. Testowano antymetabolity: 5-fluorouracyl, dounomycin, methotrexat i colchicynę, nabłonkowe przeciwciała przeciwko komórkom nabłonkowym, toksyny, środki hyperosmolarne oraz heparynę, indometacynę i lignokainę. Wykorzystano również terapię genową z użyciem genów apoptozy. Żadna z prób profilaktyki PCO nie nadaje się do skutecznego i bezpiecznego zastosowania klinicznego.