Profesor Stanisław Mondelski – wybitny okulista poznański. W dwudziestą rocznicę śmierci - Kazało, Tomasz; Grzybowski, Andrzej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Profesor Stanisław Mondelski urodził się w 21.01.1914 r. w Tarnowie. Studia lekarskie ukończył w 1948 r. W 1983 r. został profesorem Kliniki Okulistycznej Akademii Medycznej w Poznaniu. Był autorem ponad 100 prac naukowych. Tematyka prac dotyczyła diagnostyki i leczenia schorzeń siatkówki, onkologii okulistycznej, rozwijania metod badań diagnostycznych, związku chorób oczu z ogólnym stanem organizmu, doskonalenia technik operacyjnych, leczenia jaskry. Poza działalnością naukową i dydaktyczną wiele uwagi Mondelski poświęcał ulepszaniu i konstruowaniu aparatury badawczej i leczniczej. Stanisław Mondelski zmarł w 1992 r. w Poznaniu.