Ciekawe życie ojca polskiej okulistyki Wiktora Feliksa Szokalskiego (1811–1891) – w dwustulecie urodzin - Grzybowski, Andrzej; Winiarczyk, Iwona (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Wiktor Szokalski uważany jest za ojca polskiej okulistyki. Urodził się w Warszawie w 1811 r. Tam też rozpoczął studia medyczne. Walczył w powstaniu listopadowym. Został odznaczony Krzyżem Virtuti Militari. Po upadku powstania wyjechał do Niemiec. Tam kontynuował studia i w 1834 r. obronił pracę doktorską. Następnie wyjechał do Francji. Zatrudnił się w klinice okulistycznej Julesa Sichela. Pisał artykuły do wielu czasopism medycznych, prowadził wykłady dla studentów. Już w Paryżu działał w licznych towarzystwach społecznych, współpracował z księciem Adamem Czartoryskim, przyjaźnił się z Adamem Mickiewiczem. Po piętnastu latach wrócił do Warszawy i został konsultantem, a następnie lekarzem naczelnym w Instytucie Oftalmicznym. Przez 33 lata pełnił też funkcję sekretarza Towarzystwa Lekarskiego Warszawskiego. Napisał pierwszy polski oryginalny podręcznik okulistyki. Zmarł w Warszawie w 1891 r.