Zapalenie tylnego odcinka błony naczyniowej w okresie niemowlęcym - Modrzejewska, Monika; Lachowicz, Ewelina; Karczewicz, Danuta; Zdanowska, Alicja (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie objawów klinicznych zapaleń błony naczyniowej o etiologii wirusowej i pasożytniczej oraz przebiegu tej choroby, a także współistniejących zmian siatkówkowych w okresie niemowlęcym. Pacjent i metody: Zapalenie błony naczyniowej i siatkówki rozpoznano u czworga niemowląt w okresowym, rutynowym badaniu okulistycznym. W celu ustalenia diagnozy u chorych w obserwowanej grupie wykonano badania laboratoryjne w kierunku schorzeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych. Obrazy z dna oka archiwizowano za pomocą aparatu Ret-Cam II. W omawianych przypadkach w leczeniu stosowano celowaną antybiotykoterapię oraz leki przeciwwirusowe. W przypadku współwystępowania odczynu szklistkowego z zapaleniem błony naczyniowej leczenie wspomagano steroidoterapią. Wyniki: U niemowląt na podstawie badania okulistycznego potwierdzonego testami laboratoryjnymi rozpoznano infekcję wirusową. U dwojga z omawianych dzieci zakażenie spowodowane było infekcją cytomegalowirusem (CMV) w przebiegu transferu wewnątrzmacicznego od matki chorego dziecka, zakażenia okołoporodowego lub podczas karmienia piersią. W dwóch pozostałych przypadkach infekcja miała charakter mieszany, pasożytniczo-wirusowy, spowodowany jednocześnie toksoplazmozą, różyczką i cytomegalią. Zastosowanie terapii o szerokim spektrum działania doprowadziło do całkowitego wyleczenia zmian zapalnych siatkówkowo-naczyniówkowych u wszystkich omawianych dzieci. Wnioski: Zapalenie tylnego odcinka błony naczyniowej w okresie noworodkowym lub niemowlęcym może być powikłaniem związanym z infekcją wirusową lub pasożytniczą. Obecność okulistycznych objawów zapalenia w błonie naczyniowej i siatkówce może być wskazaniem do wykonania badań serologicznych w celu potwierdzenia infekcyjnej etiologii zapalenia. Wcześniactwo, karmienie piersią, poród siłami natury i schorzenia współistniejące mogą być czynnikami sprzyjającymi występowaniu chorioretinitis w okresie niemowlęcym.