Dołek rozwojowy tarczy nerwu wzrokowego z makulopatią – opis przypadku - Poppe, Ewa; Sajkowska, Marzena; Bandzul, Krzysztof (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Celem doniesienia jest omówienie przypadku dołka rozwojowego tarczy n. II (ODP) u 51-letniego mężczyzny, z uchwyceniem momentu remisji zmian potwierdzonych badaniem OCT. Diagnozę postawiono na podstawie oftalmoskopii pośredniej i badania OCT. Dołek rozwojowy tarczy nerwu wzrokowego (n. II) to rzadka anomalia o podłożu genetycznym – mutacja genu PAX 2. Lokalizacja patologii i jej objawy są przyczynami trudności diagnostycznych, sugerują centralną surowiczą choroidopatię lub jaskrę. Nowoczesne, nieinwazyjne techniki diagnostyczne wykazały dwuwarstwową strukturę oraz nieprawidłowości na styku ciało szkliste–siatkówka o różnym charakterze. Obecność dołka rozwojowego tarczy n. II ma znaczenie prognostyczne co do rozwoju innych schorzeń siatkówki – np. otworu w plamce. Tylko w 25% przypadków dochodzi do samoistnej remisji objawów, pozostałe przypadki wymagają monitoringu i stosowania różnych metod leczniczych z witrektomią włącznie.