Leczenie czerniaka naczyniówki metodą endoresekcji - Stopa, Marcin; Kocięcki, Jarosław; Rospond-Kubiak, Iwona; Rakowicz, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Celem pracy jest ocena wyników leczenia czerniaka naczyniówki za pomocą endoresekcji połączonej z brachyterapią. Metodyka: badanie miało charakter retrospektywny, grupa liczyła 2 chorych z czerniakiem naczyniówki, którego wymiary i lokalizacja nie pozwalały na leczenie wyłącznie za pomocą brachyterapii. Pacjentów poddano leczeniu operacyjnemu endoresekcji guza wraz z uzupełniającą brachyterapią. Analizowano ostrość wzroku przed operacją oraz po 1, 3, 6 miesiącach po operacji. Oceniano przedoperacyjną wielkość guza w badaniu za pomocą ultrasonografii oraz w celu wykluczenia obecności przerzutów wykonywano badania (enzymy wątrobowe, RTG klatki piersiowej, USG jamy brzusznej) w trakcie obserwacji. Wyniki: w 6-miesięcznej obserwacji u pacjenta 1. uzyskano nieznaczne obniżenie ostrości wzroku z 5/16 (0,51 logMAR) przedoperacyjnie do 5/25 (0,7 logMAR). Z kolei u pacjenta 2. widzenie poprawiło się z 3/50 (1,22 logMAR) do 5/25 (0,7 logMAR) po 6 miesiącach od operacji. Odpowiadało to odpowiednio pogorszeniu o 0,19 logMAR i poprawie o 0,52 logMAR. W okresie obserwacji nie stwierdzono wystąpienia ani wznowy, ani przerzutu nowotworu. Wnioski: u pacjentów, dla których zachowanie oka i ocalenie widzenia są bardzo ważne, endoresekcja może czasem stanowić alternatywę dla enukleacji, zwłaszcza w przypadkach guzów, dla których wycięcie przeztwardówkowe jest technicznie niewykonalne. Dalsze badania są konieczne w celu oceny tej nadal dyskusyjnej metody leczenia.