Obustronne spontaniczne przemieszczenie wszczepów wewnątrzgałkowych wewnątrz torebki soczewki u chorego ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki - Zarnowski, Tomasz; Lekawa-Ilczuk, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2011)
Celem pracy jest opis przypadku 82-letniego mężczyzny ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki, u którego w ciągu 10 lat rozwinęły się częściowe, obustronne, spontaniczne przemieszczenia wszczepów wewnątrzgałkowych wewnątrz torebki soczewki do komory przedniej. Materiał i metody: kompleksy wszczepów wewnątrzgałkowych wewnątrz torebki soczewki z ciężkim obkurczeniem torebki zostały usunięte. W obojgu oczach wszczepiono soczewki przedniokomorowe. Wyniki: widzenie poprawiło się istotnie w obojgu oczach. Wnioski: opisane powikłania mogą być związane ze współistniejącym zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki.