prof. dr hab. n. med. Kazimierz Gerkowicz (1920-2008) - Prost, Marek E. (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2009)
W dniu 25 września 2008 r. zmarł w Lublinie prof. dr hab. n. med. Kazimierz Gerkowicz, wieloletni pracownik i kierownik Kliniki Okulistycznej Akademii Medycznej w Lublinie.