Rozpoznanie anafilaksji w nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11 - Branicka, Olga; Rozłucka, Lesia; Gawlik, Radosław (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2022)
Anafilaksja jest to uogólniona reakcja alergiczna lub reakcja nadwrażliwości, która potencjalnie zagraża życiu i może prowadzić do zgonu. Dostępne analizy epidemiologiczne na temat anafilaksji są nieprecyzyjne i w większości przypadków zaniżają statystyki. Brak dokładnych informacji o śmiertelności utrudnia zrozumienie wpływu anafilaksji na zdrowie publiczne oraz potrzeby odpowiednich interwencji terapeutycznych, w tym na dostępność, koszt oraz użycie adrenaliny. Główną zmianą zaproponowaną w nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11 było stworzenie odrębnej sekcji zatytułowanej „Stany alergiczne i nadwrażliwości” w nowym rozdziale „Zaburzenia układu odpornościowego”. Schemat konstrukcji podrozdziału poświęconego anafilaksji umożliwia jej większą rozpoznawalność jako problemu klinicznego wymagającego szczególnego udokumentowania i postępowania, poprzez połączenie wszystkich chorób alergicznych w jednej sekcji. Dodatkowo na podstawie wprowadzonych zmian w ICD-11 przeprowadzono zmiany zasad kodowania przyczyn zgonów poprzez dodanie stanów alergicznych, w tym anafilaksji, w oficjalnych statystykach śmiertelności. W artykule opisano różnice pomiędzy dotychczas obowiązującą klasyfikacją ICD-10 a ICD-11 dotyczące anafilaksji oraz przedstawiono zalety nowej klasyfikacji.