Kwalifikacja do wykonania kapsulotomii laserowej w rzekomosoczewkowości i technika zabiegu - Rusin-Kaczorowska, Katarzyna; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Zmętnienie torebki tylnej soczewki (Posterior Capsule Opacification – PCO), zwane zaćmą wtórną, jest jednym z najczęściej występujących późnych powikłań operacji usunięcia zaćmy. W okresie od 2 do 5 lat po zabiegu usunięcia zaćmy występuje u 25–50% pacjentów dorosłych i u 51–100% dzieci i młodzieży. Pomimo profilaktyki, która obejmuje zmniejszenie reakcji zapalnej po operacji, czy też stosowania atraumatycznych technik operacyjnych PCO jest względnie częstym powikłaniem. Nd: YAG kapsulotomia jest metodą z wyboru leczenia zaćmy wtórnej. Decyzja o wykonaniu Nd: YAG kapsulotomii powinna być podjęta na podstawie oceny potencjalnego ryzyka, jakie stwarza wykonywanie procedury, jak i korzyści wynikających z jej zastosowania. Istotnym działaniem korzystnym Nd: YAG kapsulotomii jest to, że zapewnia ona poprawę ostrości wzroku, wrażliwości na kontrast, wglądu w dno oka i redukuje olśnienia. Ryzyko zaś wiąże się z powikłaniami takimi jak m.in. torbielowaty obrzęk plamki, odwarstwienie siatkówki, wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego (IOP), dyslokacja wszczepu. W niniejszej publikacji autorzy zwracają uwagę na metodę kwalifikacji i stosowane techniki wykonania kapsulotomii.