Dysfunkcja gruczołów Meiboma – przegląd piśmiennictwa - Nowińska, Anna; Wylęgała, Edward; Tarnawska, Dorota; Janiszewska, Dominika; Dobrowolski, Dariusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Dysfunkcja gruczołów Meiboma występuje powszechnie, według danych piśmiennictwa dotyka 39–50% populacji. Pomimo to dotychczas nie został opisany naturalny przebieg choroby, a przede wszystkim niejasna jest granica między stanem fizjologicznym a chorobą, ponadto brak jednoznacznych kryteriów diagnostycznych i jasnych schematów leczenia. Celem pracy jest zestawienie dotychczasowej wiedzy na temat anatomii gruczołów Meiboma oraz epidemiologii dysfunkcji gruczołów Meiboma, a także przedstawienie aktualnej definicji, klasyfikacji i dostępnych metod diagnostycznych. Ponadto w artykule podniesiono problem współistnienia dysfunkcji gruczołów Meiboma z zespołem suchego oka oraz chorobami skóry, w tym łojotokowymi schorzeniami skóry, a także trądzikiem różowatym. Autorzy pracy przedstawiają również wytyczne dotyczące postępowania leczniczego.