Czy obciążenia kardiologiczne mają wpływ na decyzje dotyczące wyboru terapii chorób narządu wzroku? - Wełnicki, Marcin; Mamcarz, Artur (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Większość pacjentów leczących się z powodu chorób narządu wzroku, takich jak jaskra, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem czy cukrzycowy obrzęk plamki, jest w wieku podeszłym. Współistnienie chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, dyslipidemia czy cukrzyca, jest w tej populacji zjawiskiem powszechnym. Autorzy artykułu omawiają wybrane sytuacje, w których kardiolog powinien uwzględnić współistnienie chorób narządu wzroku, okulista zaś – obciążeń związanych z układem sercowo-naczyniowym. Szczególną uwagę zwrócono na znaczenie odpowiedniego doboru leków hipotensyjnych dla przebiegu jaskry oraz na wpływ doszklistkowego podania leków biologicznych na ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych.