Sprawozdanie z I Mistrzostw Polskiego Towarzystwa Okulistycznego w Narciarstwie Alpejskim o Puchar Przewodniczącego Polskiego Towarzystwa Okulistycznego - Wylęgała, Edward (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
W sobotę, 10 marca 2012 roku, po zakończeniu Sympozjum Rogówkowego odbyły się I Mistrzostwa Polskiego Towarzystwa Okulistycznego w Narciarstwie Alpejskim o Puchar Przewodniczącego Polskiego Towarzystwa Okulistycznego. Na szczęście kilka dni wcześniej w Beskidach spadł obfity śnieg, więc warunki narciarskie były wymarzone. Jeżeli wziąć pod uwagę, że przez cały tydzień było pochmurnie, a w dniu zawodów świeciło słońce, można powiedzieć, że mieliśmy wielkie szczęście. Zawody odbyły się na Soszowie, grzbiecie górskim położonym w paśmie Czantorii (886 m) w Wiśle-Jaworniku. W mistrzostwach zawodnicy startowali w kategoriach slalomu kobiet i slalomu mężczyzn. Ponieważ więcej było mężczyzn, wprowadzono kategorie: do 50. roku życia i po pięćdziesiątce. Zawody uroczyście otworzył prof. Wojciech Omulecki, zapalając „znicz olimpijski” na starcie slalomu giganta. Bramki były ustawione przez profesjonalistów, tak więc, niestety, nie wszyscy uczestnicy dojechali do mety, ale każdy otrzymał pamiątkowy medal. Sportowa rywalizacja odbywała się w miłej, serdecznej atmosferze. Stok był nagłośniony i mogliśmy słuchać bardzo dobrej, profesjonalnej konferansjerki. Czuliśmy się też bezpiecznie, bo czuwała nad nami drużyna GOPR-u, która na szczęście nie musiała prezentować swoich umiejętności. W zawodach uczestniczyło 52 zawodniczek i zawodników, a sklasyfikowanych zostało 45. Wśród uczestników mieliśmy dwóch gości z zagranicy: dr. Pavla Stodulkę (Czechy) i prof. Mikihaila Pozharitskijego z Rosji. W tym roku przewidzieliśmy jeden przejazd, a całość zawodów zajęła nam blisko dwie godziny. Dzięki sprawnej pracy firmy Szkoła Narciarska Nova, obsługującej konkurencje, już w godzinę po zakończeniu rywalizacji uczestniczyliśmy w rozdaniu pucharów i medali wśród owacji uczestników i kibiców.