Niedowidzenie połowicze lewostronne jako nieuświadomiony objaw guza mózgu i urazu głowy - Obuchowska, Iwona (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Niedowidzenie połowicze jednoimienne to zaburzenie pola widzenia charakteryzujące się obustronnym zajęciem jego prawych lub lewych połówek. Pacjenci z tym defektem skarżą się na trudności z czytaniem i oceną otoczenia w wystarczająco szybki sposób, aby zrozumieć sens oglądanych przedmiotów. Niektórzy spośród nich są nieświadomi posiadania tego defektu pola widzenia. Chcieliśmy przedstawić historię dwojga pacjentów z niedowidzeniem połowiczym lewostronnym, u których rozpoznanie ubytków w polu widzenia było dość „przypadkowe”. U pierwszej pacjentki odkrycie niedowidzenia połowiczego przyspieszyło wykrycie guza mózgu i jego leczenie. W przypadku mężczyzny po urazie głowy wykrycie niedowidzenia połowiczego i uświadomienie pacjentowi, jak poważne są zaburzenia wzrokowe funkcji poznawczych, zapobiegło potencjalnym groźnym następstwom, które mogłyby powstać w wyniku prowadzenia przez niego pojazdu.