Ciężka ostra obustronna alkoholowa toksyczna neuropatia nerwu wzrokowego – opis przypadku - Wilczyński, Michał; Wilczyńska, Olena (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Wstęp: chociaż neuropatie toksyczne nie są zbyt często spotykane w praktyce klinicznej, stanowią jednak wyzwanie zarówno w sensie diagnostyki, jak i leczenia. Celem pracy jest prezentacja przypadku zatrucia alkoholem etylowym, które spowodowało obustronną neuropatię toksyczną z utratą widzenia. Opis przypadku: przedstawiamy przypadek obustronnej utraty widzenia spowodowanej alkoholową neuropatią toksyczną nerwu wzrokowego.