Ocena funkcji wzroku 3 i 6 miesięcy po wszczepieniu soczewki Acri.LISA 366D - Lubiński, Wojciech; Podborączyńska-Jodko, Karolina; Gronkowska-Serafin, Jolanta; Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: ocena funkcji wzroku 3 i 6 miesięcy po operacji zaćmy z mikrocięcia (MICS) z wszczepieniem wieloogniskowej, hybrydowej soczewki Acri.LISA 366D. Metody: trzy i sześć miesięcy po obuocznej operacji zaćmy metodą MICS u wyselekcjonowanych 20 pacjentów (40 oczu) oceniono chirurgicznie indukowany astygmatyzm (SIA – analiza wektorowa), obuoczną UDVA, UNVA i UIVA (logMAR), niezależność od okularów, czułość kontrastową (CS- CSV-1000), objawy subiektywne, stopień zadowolenia pacjenta (Type Questionnaire) i powikłania. Wyniki: trzy i sześć miesięcy po zabiegu SIA wynosił kolejno 0,55 i 0,58 D. Trzy miesiące po operacji średnia obuoczna UDVA nie różniła się istotnie od tej, którą mierzono w 6. miesiącu (-0,10 ± 0,17 versus -0,14 ± 0,11; p = NS). Wszyscy pacjenci uzyskali bardzo dobrą funkcję wzroku do różnych odległości i byli całkowicie niezależni od okularów. Mezopowa CS do dali i fotopowa do dali i bliży mieściły się w granicach normy wiekowej i nie uległy zmianom. Niski stopień glare/halo wystepował u 75% pacjentów. Ogólnie poziom zadowolenia pacjentów był bardzo wysoki (9.05/10). Nie zaobserwowano powikłań pooperacyjnych. Wnioski: zastosowanie wieloogniskowej soczewki Acri.LISA 366D u wyselekcjonowanych pacjentów z zaćmą przyniosło bardzo dobre wyniki funkcji wzroku, wysoki poziom zadowolenia pacjenta i niezależność od okularów.