Rzekomosoczewkowy/ bezsoczewkowy obrzęk rogówki – analiza morfometrycznych czynników predysponujących na podstawie badania oka towarzyszącego - Woyna-Orlewicz, Anna; Wylęgała, Edward; Dobrowolski, Dariusz; Wróblewska-Czajka, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: znalezienie morfometrycznych czynników predysponujących do rozwoju dekompensacji rogówki po zabiegu usunięcia zaćmy. Materiał i metody: grupę badaną stanowiło 50 pacjentów po przeprowadzonej keratoplastyce z powodu pseudosoczewkowego/ bezsoczewkowego obrzęku rogówki. Grupę kontrolną utworzono z 50 osób po przeprowadzonym zabiegu usunięcia zaćmy bez cech dekompensacji rogówki. Analizowano również specjalnie wydzielone podgrupy. Dane morfometryczne przedniej komory oka towarzyszącego uzyskano za pomocą aparatu Visante OCTTM. Wyniki: parametry głębokości przedniej komory oraz szerokości kąta przedniej komory były znacząco mniejsze w grupie badanej (p<0.00001, test U). Po wykluczeniu przedoperacyjnych czynników ryzyka: dystrofii Fuchsa, przebytego ostrego ataku jaskry, także uzyskano znaczące różnice w porównaniach z p<0.01. W podgrupach dystrofii Fuchsa oraz powikłań śródoperacyjnych te dwa parametry przedniej komory były również mniejsze z p<0.001. Szerokość przedniej komory była mniejsza w grupie badanej z p = 0.001. Centralna grubość rogówki była większa w grupie badanej z p = 0.013. Po wykluczeniu pacjentów z dystrofią Fuchsa nie było różnicy w porównaniu tego parametru (p = 0.34). Różnica w długości gałki ocznej nie była istotna statystycznie (p = 0.18). U 31 pacjentów z grupy badanej rozpoznano względne przednie małoocze, w grupie kontrolnej stan ten wystąpił u 17 pacjentów. Wnioski: małe wymiary przedniej komory oraz większa grubość centralnej rogówki są czynnikami wpływającymi na ryzyko rozwoju rzekomosoczewkowego/ bezsoczewkowego obrzęku rogówki.