Polipoidalna waskulopatia naczyniówkowa z samoistną regresją zmian poddołkowych – opis pacjenta - Lachowicz, Ewelina; Kubasik-Kładna, Katarzyna; Mozolewska-Piotrowska, Katarzyna; Karczewicz, Danuta (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2012)
Cel: przedstawienie pacjenta z polipoidalną waskulopatią naczyniówkową (polypoidal choroidal vasculopathy – PCV) z samoistną regresją zmian poddołkowych w okresie obserwacji. Pacjent: mężczyzna (lat 76) został skierowany do naszej kliniki w celu leczenia wysiękowej postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) w oku prawym (OP). Metody: przeprowadzono rutynowe badanie okulistyczne, wykonano badania: koherentnej tomografii optycznej (OCT), angiografii fluoresceinowej (FA) oraz angiografii indocyjaninowej (ICGA). Wyniki: u pacjenta stwierdzono nieprawidłowości: obniżoną ostrość wzroku do dali VOP – 0,2 s.c., negatywny wynik testu Amslera, krwotoczno-wysiękowe zmiany zlokalizowane w pobliżu łuku skroniowego dolnego. W OCT plamki OP obserwowano obecność płynu śródsiatkówkowego. W badaniu FA uwidoczniono zmiany przytarczowe, które mogły sugerować neowaskularyzację naczyniówkową (CNV). Badanie ICGA wykazało obecność rozgałęzionej sieci naczyniowej odchodzącej od unaczynienia naczyniówki (branching vascular network – BVN) oraz polipoidalne i tętniakowate zniekształcenia naczyń końcowych (PL) zlokalizowanych pod nabłonkiem barwnikowym (RPE). Stan miejscowy OL pozostawał w granicach normy odpowiedniej do wieku. Wnioski: na podstawie uzyskanych wyników rozpoznano PCV i zakwalifikowano pacjenta do laseroterapii. Ze względu na samoistną regresję zmian na dnie oka, potwierdzoną w kontrolnych badaniach OCT i FA, odstąpiono od leczenia.